Sfaturi si atentionari: Instalatiile de Craciun
Iata ca a venit sezonul mult iubit de iarna, perioada in care Sarbatorile de Craciun si de sfarsit de an se apropie, iar peste tot prin magazine, pe strazi si prin online au aparut deja mii de modele de ornamente si decoratiuni de Craciun.
Cu siguranta, si anul acesta ati ales deja o tema pentru decorul casei si va doriti sa achizitionati cele mai frumoase instalatii luminoase pentru a imbraca in haine de sarbatoare intreaga casa, intreaga curte si bradul de Craciun.
Dupa cum bine stiti, in ceea ce priveste acest capitol al luminitelor de Craciun, exista o gama extrem de larga de modele, care, desi pot parea asemanatoare, este bine de stiut exista cateva elemente cheie, cu ajutorul carora le putem diferentia si de care ne putem folosi pentru a afla daca modelul vazut se va potrivi, sau nu, cu cerintele noastre.
In primul rand, trebuie sa acordam atentie datelor mentionate pe ambalajele produselor, sau in descrierile de pe site, in cazul in care ne uitam pe ofertele magazinelor online. Date care pot parea neimportante pot fi cele sa faca diferenta intre ceea ce ne dorim de la instalatia noastra de Craciun si ceea ce ne poate oferi modelul pe care ,, am pus ochii”.
Atentie la montarea produselor la exterior si gradul de protectie IP pe care comerciantii sustin ca il detin produsele. Indiferent de modelul achizitionat, instalatiile de Craicun trebuie protejate de actiunea directa a intemperiilor ( ploi sau ninsori) deoarece acest lucru poate crea pericol de scurtcircuit, flama, topire a firului, etc, chiar daca pe ambalaj este specificat ca sunt instalatii pentru Exterior.
De cele mai multe ori, garantia nu acopera astfel de defectiuni daca produsele nu au fost ferite de apa, iar comerciantii nu isi pot asuma niciun fel de responsabilitate in cazul in care voi ca si clienti nu ati respectat ceea ce trebuia facut. In general, orice tip de conectare la 220V este trebuie facuta la o priza bine protejata de intemperii si de umezeala si orice tip de conector va fi protejat de intemperii, intocmai pentru a evita situatiile neplacute descrise mai sus.
De obicei, instalatiile care au firul mai gros si de culoare neagra sunt cele care sunt mai potrivite montajului la exterior, fie ca ne referim la instalatii franjuri, tip perdea ori la clasicele snururi.
De asemenea, daca instalatiile sunt prelungibile, interconectarea (montarea in serie) cu alte instalatii similare trebuie facuta tot in spatii bine protejate de umezeala. Se recomanda sa nu se insereze mai mult de doua instalatii. Riscurile de accidente sunt mai crescute in cazul in care se monteaza prea multe pe o singura linie de conectare.
Tot pentru a se evita orice fel de risc, comerciantii recomanda in general ca inainte de a conecta la 220V instalatiile snur, franjurii si ghirlandele cu led-uri, etc. sa lasati produsele sa ajunga la o temperatura similara cu a mediului in are vor fi expuse, inainte de a le introduce in priza. Aceasta metoda de precautie se recomanda pentru a evita condensul si scurtcircuitarea.
Bineinteles, exista modele de instalatii pe care le putem utiliza pe tot parcursul anului, folosindu-le in diverse scopuri, insa, la cele mai multe modele se recomanda ca, in cazul utilizarii produselor inafara sezonului de iarna, sa nu lasati instalatiile montate pe timpul verii/primaverii, mai ales in bataia soarelui, acesta fiind puternic afecteaza calitatea materialelor.